Nordax forbrukslån

Nordax tilbyr konkurransedyktige lån i hele Norden og i Tyskland.  Selskapet har cirka 95.000 kunder og nesten 200 ansatte. Hovedkontoret deres befinner seg i den svenske hovedstaden, Stockholm.
Selskapet ble grunnlagt rundt 2005 av fem entreprenører med lang erfaring innen kredittgiving. Nordax er i dag basert på stor kunnskap og engasjement og visjonen er å tilby hver enkelt kunde personlig service. Selskapet er under tilsyn av det svenske finanstilsynet.

Hva kan jeg bruke lånet til og hvor mye kan jeg låne?


Jeg trenger et nytt kjøkken, men har ikke klart å spare opp til dette selv. Kan jeg bruke et forbrukslån til dette?  Ja, det kan du. Alle som kommer i en situasjon som gjør at de trenger ekstra penger der og da, de kan søke om et forbrukslån på ganske kort tid. Dette er en av grunnene til at mange velger en slik løsning. Det tar ikke lang tid å søke om et forbrukslån og du får gjerne svar ganske raskt, senest i løpet av en dag eller to.

Du kan låne mellom kr. 10.000,- og opp til kr. 500.000,-.   Du kan selvsagt låne et beløp som passer deg, og har du senere behov for en økning av lånet, da kan Nordax hjelpe deg med dette.  Du bestemmer selv det beløpet du vil søke om. Gå inn på nettsiden til Nordax og sjekk med lånekalkulatoren. Der ser du hvor mye du må betale pr. måned, ut fra det antall år du ønsker å bruke på nedbetaling.

Tilbakebetaling og gebyrer

invest

Nordax tilbyr kundene å nedbetale lånet i løpet av 15 år.  Antall år du bruker på nedbetaling, avgjør hvor mye du må betale pr. måned sammen med rentenivået. Utover det månedlige avdraget, må du betale et gebyr på kr. 65,- pr. måned i såkalt terminbeløp. Renten fastsettes ut fra din økonomiske situasjon og resultatet av kredittvurderingen som foretas.  Renten er flytende, og laveste rente er på 7,9%. Den høyeste renten er i skrivende stund på 18,9%.  Får du godkjent lånet ditt, blir det lagt til kr. 595,- i etableringsgebyr.

Søknadsprosessen

Disse kravene må du oppfylle for å kunne søke om forbrukslån:

  • Du må være fylt 23 år
  • Du må ha en registrert liknet inntekt, på minst kr. 150.000,-
  • Du må ikke ha aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger
  • Du må ha registrert adresse i Norge.


Oppfyller du disse grunnkravene, kan du gå inn på nettsiden til Nordax og fylle ut søknaden som ligger der. Husk at det er viktig å fylle ut alle feltene så oppriktig og korrekt som mulig. Søknaden er helt uforpliktende og du kan avslå et tilbud, når som helst. Det går kort tid fra du har sendt inn søknaden elektronisk, til du mottar et svar. Blir du godkjent og mottar et tilbud, går resten av prosessen relativt raskt. Se igjennom lånedokumentene og signer avtalen via BankID.  Du må også sende inn kopi av siste lønnslipp sammen med de siste ligningspapirene. Så snart dokumentene er godkjent fra banken sin side, kommer pengene inn på kontoen din.

Hva er et smålån?

Et smålån er, som navnet legger opp til, et lite lån. Noen kaller det også mikrolån. Det fungerer etter de samme prinsippene som med forbrukslån, da du låner penger uten at den du låner hos har noen sikkerhet i for eksempel, fast eiendom. Aktørene på markedet forholder seg til selve beløpet du kan låne på ulik måte. Hos noen kan du låne mellom fra ett tusen opp til fem eller seks tusen kroner, mens andre har smålån helt opp til 400.000.

Den største forskjellen mellom et smålån og et forbrukslån er som oftest summen du låner. Mange av aktørene på markedet tilbyr deg også smålån uten en bakenforliggende kredittsjekk, samt at du kan ha pengene på konto etter få minutter. Men ikke glem at selv om det kan være små beløp det er snakk om, skal også disse beløpene betales tilbake. Dette gjelder også renter og eventuelle gebyrer. Rentene på disse små lånebeløpene kan komme opp i over 30%.

Krav til deg som låntaker

Det er ofte de samme kravene som gjør igjen hos de ulike bankene enten du søker om smålån eller forbrukslån. For å høyne sannsynligheten for at du betaler tilbake, må du ikke ha betalingsanmerkninger og du skal ha fylt tjue år. Noen krever også at du har fylt 21, dersom du søker om smålån. Videre krever finansinstitusjonene at du har en årsinntekt på 200.000 kroner og at du har bodd i Norge i minst tre år.

Renter på smålån og nedbetalingstid

UmschuldungSmålån hører innunder gruppen av lån uten sikkerhet. Dette betyr at du ikke må stille sikkerhet i form av pant i eiendom eller lignende, for å kunne låne pengene. Dette betyr igjen at banken anser slike lån som en risiko, noe du betaler for med høy rente. På smålån, som ofte skal betales ned i løpet av svært kort tid, er det ikke uvanlig at renten kommer opp rundt 30% eller mer.

Når du søker om smålån, vil ofte banken foreta en vurdering av din kredittverdighet. Vi skriver ofte, fordi det finnes også banker som tilbyr deg å få lånt småbeløp på noen få tusenlapper, uten at de foretar noen kredittvurdering av deg. Vel, der det blir foretatt en kredittvurdering vil den ofte være med på å bestemme hva du skal betale i rente.  Et smålån skal betales ned i løpet av en måned eller ett år, men der det såkalte smålånet er på store beløp som 400.000, er også nedbetalingstiden lenger.

Hvem tilbyr smålån?

Det finnes mange tilbydere av smålån og forbrukslån. Mange av aktørene er spesialister på å være en såkalt bank nummer to. Det vil si at de ikke tilbyr boliglån, men kun ulike typer av forbrukslån og refinansiering uten sikkerhet, samt kredittkort. Bank Norwegian tilbyr sine kunder smålån, der pengene kommer inn på konto samme dag. Det laveste beløpet du kan låne her er 5000 kroner. Hos Ekspresskreditt kan du låne enda lavere beløp. Såfremt du har fylt 21 år, kan du her få en tusenlapp overført til kontoen din. Nedbetalingstiden ligger på rundt en måned. Svea direkte er rausere med nedbetalingstiden. Her kan du nemlig låne mellom 5000 og 50.000 kroner og bruke fra to til fem år på nedbetalingen. Folkia er det siste eksempelet vårt. Her kan nye kunder ta opp et smålån på alt fra 1000 til 20.000 kroner. Kravet er at du må være 20 år og nedbetalingen løper fra en til to måneder.

Hvordan er søknadsprosessen?

singing contractHar du behov for smålån er det første du gjør å ta deg en søkerunde på nettet. I dagens teknologiske samfunn, er det der du finner både tilbyderne av lån og søknadskjemaer. Det er viktig at du tar en god titt på ting som renter, gebyrer og nedbetalingstid. Selv om beløpet er lite, skal det betales tilbake og det er lurt å regne på hva dette faktisk vil koste deg. De aller fleste aktørene har egne kalkulatorer på siden sin, der du kan sjekke hva de ulike lånesummene vil beløpe seg til per måned.

Sørg for å motta flere tilbud, slik at du har et sammenligningsgrunnlag. I alle fall om beløpet du skal låne, skal nedbetales over en mer enn en måned. Flere steder kan du motta pengene, få minutter etter at du har sendt inn en elektronisk søknad og fått den godkjent. Signeringen av lånet foregår i de aller fleste tilfeller via såkalt BankID.

Hva som skjer om lånet ikke tilbakebetales

Selv om et smålån er, som vi allerede har nevnt flere ganger, et lån uten sikkerhet, betyr ikke dette at institusjonen du har lånt penger fra ikke har mulighet til å drive pengene inn. Dersom du lar være å betale, uten å ta kontakt for å få laget en ny nedbetalingsplan, vil du først og fremst motta en purring. Overseer du denne kommer det inkasso i posten. Velger du å overse denne også, har långiver mulighet til å sende rettslig inkasso og du får betalingsanmerkning. Til tross for at långiver altså ikke har sikkerhet for lånet, vil han kunne kreve at verdigjenstander selges for å dekke inn utestående beløp. Derfor er det alltid lurt å bruke smålån med fornuft og sørge for at man aldri låner mer penger enn at man klarer å betale det tilbake.

 

Hva er et forbrukslån uten sikkerhet?

Det er mange långivere på dagens marked og de har utarbeidet mange ulike produkter, som de tilbyr privatpersoner med behov for ekstra kapital. Det mest kjente er boliglån, som du ofte har i det som kalles din primærbank eller hovedbank. De store bankene som tilbyr boliglån, tilbyr også ofte slike ting som forbrukslån og kredittkort. I tillegg finnes det mange låneinstitusjoner, som har spesialisert seg på tjenester som kredittkort og forbrukslån.

Boliglånet kontra forbrukslån

Boliglånet er, som kjent for de fleste, et lån med lav rente som strekker seg over mange år. Her er det ikke uvanlig med en nedbetalingsperiode på rundt tretti år. De gode betingelsene på dette lånet, skylles at banken har sikkerhet for hele beløpet. Sikkerhet betyr at banken tar pant i eiendommen din. Misligholder du lånet, vil banken kunne selge boligen din for å få pengene tilbake.

Et forbrukslån uten sikkerhet, betyr ganske enkelt at långiver låner deg et beløp uten at de har noen sikkerhet i fast eiendom, bil eller andre verdigjenstander. Størrelsen på forbrukslånet ligger ofte mellom 20.000 og 500.000 kroner. Det finnes også såkalte smålån, som kan dreie seg om beløp helt ned i tusen kroner. Se her for en oversikt over norske tilbydere av slike lån.

Kostnader

kredittkort-18-280x175Det foretas alltid en kredittvurdering av deg, noe som betyr långiver kontroller inntekt, utgifter, gjeld og inkassosaker. Dette er en av de grepene långiver tar for å øke sannsynligheten for at de vil få tilbake pengene sine. For å betale for risikoen banken tar vil renten på forbrukslån uten sikkerhet, I tillegg være ganske høy, gjennomsnittet er rundt 15%, men spennvidden her er stor. Alt avhenger av hvor kredittverdig du er, størrelsen på lånebeløpet og avdragstiden.

Bruk av forbrukslån

shoppingEt annet aspekt, som for noen er noe av det viktigste med forbrukslån uten sikkerhet, er at ingen stiller spørsmål om hva du skal bruke pengene til. Hverken under søknadsprosessen eller senere, vil långiver spørre deg om hva du skal bruke pengene til. Du står dermed fritt til å ta opp et forbrukslån for å finansiere shoppingferie eller foreta enn nødvendig oppussing av boligen din.

Selv om banken ikke har noen sikkerhet for lånet sitt, betyr ikke det at lånet ikke skal betales tilbake. Undertegnelse av lånedokumentene er juridisk forpliktende. Dersom du ikke betaler i henhold til det som er avtalt, vil låneinstitusjonen sende purring, inkasso og til slutt gå rettens vei for å få tilbake pengene sine.

Hva bruker nordmenn forbrukslånet på?

Det er ikke helt enkelt å vite hva folk bruker forbrukslånet på. Det finnes ingen statistikker over slikt og siden en ikke trenger å fortelle banken eller långiveren, hva lånet skal brukes til, så er det vanskelig å lage noen statistikker. I prinsippet kan en bruke pengene til akkurat det en vil. Det er et lån uten sikkerhet og lånet har svært mange bruksområder. Men når folk blir spurt, er det ofte mange av de samme tingene som går igjen. Nedenfor har vi listet opp noen av de mest vanlige tingene, som folk bruker pengene på.

Oppussing av bolig og betaling av regninger

Oppussing er noe nordmenn nesten er verdensmestre i. De fleste liker å ha det fint hjemme og skal en holde det fint, da må en pusse opp med jevne mellomrom. Oppussing er ikke gratis og mange klarer ikke å spare opp til dette. Heller ikke alle oppussingsprosjekter er for syns skyld, men kanskje nødvendige og noe som må gjøres fort. Da er det enkelt med et forbrukslån.

Det kan i perioder være flere regninger enn en klare å betale. Da kan et forbrukslån være løsningen for enkelte. Det trenger nødvendigvis ikke å være snakk om mye penger, men det er alltid ubehagelig å komme i en situasjon hvor en ikke har penger til å betale regningene sine. Du vil pådra deg mer gjeld i en periode, men det er fortsatt en rimeligere løsning, enn å ende opp med et dårlig forhold til ens faste leverandører. Derfor er det mange som bruker et forbrukslån på å betale regninger.

Shopping og fritid

stage-licht_im_moebel

Møbler holder ikke evig i dag. Sofaen bør kanskje byttes, nytt spisebord, nye senger til barna eller det er et behov for en ny TV. Slike innkjøp blir ofte finansiert med et forbrukslån. I dag er det ikke mange som sparer opp til innkjøp av nye møbler. Folk tar opp et forbrukslån i stedet og kjøper møblene de ønsker seg.

Mange har en tøff hverdag, mye jobb og mange aktiviteter som skal rekkes på kortest mulig tid.
Da drømmer mange seg bort på helgeturer eller lengre reiser til eksotiske steder. Skal drømmene oppfylles, er det ofte en løsning å ta opp et forbrukslån og mange gjør dette.  Det er også flere som finansierer reisen på denne måten og betaler lånet tilbake når de får utbetalt feriepengene sine.

Et eget sted å bo

For unge mennesker, som skal leie en leilighet eller kjøpe egen bolig for første gang, kan depositumet eller egenkapitalen være et problem.  Her er forbrukslånet en løsning for mange. Skal en ut med 50.000 kroner i depositum for en leieleilighet, klarer mange dette ved å ta opp et forbrukslån.
Dette vil da samtidig fungerer som en oppsparing, slik at en får med seg pengene videre når en flytter. De som vurdere å kjøpe egen bolig første gang, har ofte store problemer med å skaffe egenkapitalen på 15%, som nå er kravet.  Da tar de opp et forbrukslån på beløpet som kreves i egenkapital og er inne på markedet umiddelbart etter.

Introduksjon til fondssparing

Svært mange nordmenn har sparepenger på konto, og generelt så er vi et spareglad folkeslag. Men mens sparekonto i banken er en løsning der pengene etter hvert vokser takket være bankens renter, så finnes det også andre – og ofte mer gunstige løsninger – til å spare penger. For eksempel kan man spare penger i fond, der man har sjansen til å få langt større avkastning på sparepengene enn hva man får gjennom en vanlig spareavtale i banken. Synes du dette høres spennende ut? Da bør du lese videre i får introduksjon til fondssparing.

Hva er fondssparing?


Å spare i et fond betyr rett og slett av man overlater pengene sine til en gjeng med erfarne investorer som på best mulig måte skal forvalte og investere sparepengene dine for at du og dine «medsparere» skal få høyest mulig avkastning. Den vanligste formen for fondssparing i Norge er aksjefond, og det er dette vi skal fokusere på i denne introduksjonen til fondssparing. Et aksjefond kan på mange måter sammenlignes med å investere i aksjer, men ved å sette pengene dine i et aksjefond har du langt mindre risiko samtidig som det er eksperter som sørger for å investere pengene dine.

Alt du som sparer gjør i et aksjefond er altså å spytte inn penger. Det er strenge regler rundt aksjefond, slik at det ikke er noen måter man kan bli «lurt» på. Uansett vil det alltid være en risiko ved fondssparing, ved at markedet forandrer seg og uventede ting skal skje. For den med sart hjerte er det altså sparing i banken som gjelder, men da kan man samtidig gå glipp av en avkastning på mange prosent. Beste aksjefond i fjor hadde en avkastning på over 25 prosent – altså mer enn 20 ganger så mye som man får med bankens beste sparevilkår på BSU-konto.

Slik kommer du i gang med fondssparing

Det er ingen komplisert sak å investere sparepengene i et aksjefond. Et kjapt Google-søk etter norske aksjefond viser oss at det finnes svært mange fond, med varierte betingelser og risiko. Enkelte aksjefond er trygge i den grad at det bare gjøres investeringer med lav risiko. Disse fondene vil som regel ikke gi deg like bra avkastning, men du kan sove godt om natta. Andre aksjefond igjen er noe mer hissige og satser på å gi deg valuta for pengene – bokstavelig talt.

Infinity time. Digital generated

Det varierer hvor mye man er nødt til å sette inn i et aksjefond. Minstegrensen kan være fra noen hundrelapper til flere titalls tusener. Her gjelder det å finne et aksjefond som er tilpasset din økonomiske kraft. En annen ting som er viktig å tenke på når man skal begi seg ut på fondssparing, er at dette er et langtidsprosjekt. Det nytter ikke å tro at man skal trekke seg ut etter 1-2 år – som regel må man delta i fondet i minst fem år for at avkastningen skal være stor nok. Eller kanskje enda lengre!

Hvor mye du tjener i et aksjefond vil derfor være svært variabelt. På nettsidene til de ulike investorene/aksjefondene kan du som regel se deres tidligere resultater for tidligere år, og derfor få et visst bilde av hva du kan forvente deg også i fremtiden.

http://www.dinside.no/tag/fondssparing/

Får man skattefradrag på kredittkortbruk?

Skattenivået i Norge er høyere enn i de fleste andre land, men heldigvis har man gode ordninger der man kan skrive av utgifter på skatten for å redusere den totale skattebetalingen. Her finnes det svært mye den gjennomsnittlige nordmann kan skrive av, deriblant renter på ulike lån. Men kan man få skattefradrag på kredittkortbruk – eller er disse fradragene forbeholdt boliglån og andre typer lån?

Skattefradrag på renter

Svaret på det innledende spørsmålet, om man får skattefradrag på kredittkortbruk, er kort oppsummert nei. Du kan bruke kortet ditt så mye du vil, men du får ikke noen fradrag på det du bruker. Derimot får du fradrag på det du betaler i renter, men det forutsetter at du faktisk har betalt renter, og ikke bare at du er skyldig renter på grunn av sen innbetaling. De fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse på inntil 50 dager, slik at det for mange ikke vil bli aktuelt å betale renter uansett.

Og da blir det heller ingen fradrag på kredittkortbruken, ettersom man ikke har betalt renter. Og det er kanskje like greit, for selv om mange er glade for fradrag på skatten, så sparer du langt mer penger på å betale renter enn hva du gjør på å få fradrag hvis du gjør det. Men hvis du først har betalt renter på det du har brukt på kredittkortet, så har du altså krav på 27 prosent fradrag på skatten.

Husk å føre opp skattefradrag på kredittkort

Facebook_Steuernews_Icons_NEU_41-13-05

Hvis du da har betalt flere hundrelapper – eller tusenlapper – i renter på kredittkortet, så kan dette utgjøres såpass store forskjeller at det er verdt å føre opp på selvangivelsen. I mange tilfeller vil ikke denne summen dukke opp automatisk, og derfor er det viktig at du tenker over det når selvangivelsen skal sendes inn i april det påfølgende året. Skattefradraget gjelder altså på renter du har betalt i kalenderåret året før, og innbetalingen må ha skjedd før nyttår.

Andre relevante renteutgifter som gir fradrag, er alle typer lån. Dette gjelder både boliglån, studielån, billån og mer til. Her kan man også føre opp eventuelle gebyrer, inkludert også etableringsgebyret. Skulle det være noe lignende på kredittkortet ditt, for eksempel et saftig årsgebyr eller andre bruksgebyrer, så kan du også føre opp disse på selvangivelsen for å få skattefradrag. I de fleste tilfeller vil det dog være snakk om såpass små summer at de fleste ikke vil ta seg bryet med å føre det opp.